Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Oταν η Μουσική Πάει Γήπεδο!


















It's Euro Τime και το Boombox δεν θα μπορούσε να μην είναι στο κλίμα των ημερών! Γιατί η μουσική είναι παντού, ακόμα και στο δημοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη, το ποδόσφαιρο. Γι'αυτό αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τα επίσημα τραγούδια του Euro από το 2000 και μετά, ώστε να θυμόμαστε και κάτι, και σε επόμενο άρθρο θα σας γνωρίσω την ερμηνεύτρια του φετινού επίσημου τραγουδιού του Euro 2012. Ξεκινάμε?

Το 2000 λοιπόν το Euro φιλοξενήθηκε από την Ολλανδία και το Βέλγιο και το επίσημο τραγούδι του ήταν το "Campione" από τον Σουηδό E-Type. Ήταν πάρα πολύ δημοφιλές κατά τη διάρκεια του ευρωπαικού πρωταθλήματος και στη συνέχεια ακουγόταν σε όλη την Ευρώπη σε αγώνες εθνικού αλλά και παγκόσμιου επιπέδου! Το "Campione" συμπεριλήφθηκε στο επίσημο album του Euro αλλά και στον προσωπικό δίσκο του E-Type "Euro IV Ever", ο οποίος κυκλοφόρησε το 2001. Το τραγούδι είναι πασίγνωστο και άμα το ακούσετε θα καταλάβετε! Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω και σαν "ύμνο" του ποδοσφαίρου καθώς παίζει ακόμα σε πολλούς αγώνες!


Λοιπόν? Δεν το γνωρίζετε?

Επόμενο το Euro του 2004, το οποίο διοργάνωσε η Πορτογαλία και όλοι θυμόμαστε και θα θυμόμαστε για πάντα καθώς αυτός ο ποδοσφαιρικός θρίαμβος μας έκανε υπερήφανους σαν Έλληνες και έκανε πολλούς να πιστέψουν πάλι στην δύναμη που μπορεί να κρύβει μια εθνική ομάδα! Η αγωνία σε κάθε αγώνα όσο προχωρούσε η εθνική Ελλάδος, η άπειρη χαρά μετά από κάθε νίκη, ο μεγάλος τελικός, το γκολ του Χαριστέα, το τρόπαιο και οι πανηγυρισμοί στους δρόμους είναι λίγα από αυτά που θα θυμόμαστε και θα αναπολούμε από το Euro 2004!


Σχεδόν κανένας δεν θα θυμάται το επίσημο τραγούδι του Euro 2004 καθώς ο θρίαμβος της Ελλάδας επισκίασε όλα τα υπόλοιπα γεγονότα εκείνη την περίοδο! Γι'αυτό έχω την υποχρέωση να σας το θυμίσω... Ήταν η Nelly Furtado αυτή που μας τραγουδούσε "Forca" και έδινε "δύναμη" στις ομάδες να παίξουν το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής τους και να κυνηγήσουν τον τίτλο. Ξέρετε όμως ότι το συγκεκριμένο τραγούδι το προόριζαν οι Πορτογάλοι για την Eurovision του 2004 στην Κωνσταντινούπολη? Ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν και το "Forca" έγινε το επίσημο τραγούδι του Euro 2004.

Επόμενο Euro αυτό του 2008, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ελβετία και την Αυστρία και πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ισπανία ( Οι αδυναμίες δεν κρύβονται :P )

Εδώ υπήρξε μια ίντριγκα σχετικά με το επίσημο τραγούδι του Euro 2008. Αρχικά είχε επιλεγεί ο Τζαμαικανός καλλιτέχνης της reggae Shaggy να ερμηνεύσει το "Like A Superstar" ωστόσο η UEFA έκρινε ότι δεν ήταν αρκετά δυνατό για τραγούδι Euro και έτσι το "Like A Superstar" έγινε το επίσημο τραγούδι των...μασκότ του Euro, Trix & Flix!

Και τελικά ποιο τραγούδι ακουγόταν στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας? Το "Can You Hear Me" του Enrique Iglesias έγινε το επίσημο τραγούδι του Euro 2008 και δικαιολογημένα καθώς είναι άκρως ξεσηκωτικό και κατάλληλο για μια τόσο μεγάλη γιορτή όσο αυτή του ποδοσφαίρου στο Euro 2008. Το "Can You Hear Me" ακουγόταν παντού και γνώρισε τεράστια επιτυχία και κατά τη διάρκεια του ευρωπαικού πρωταθλήματος αλλά και μετά και προσωπικά πιστεύω ότι άνοιξε το δρόμο για τα επόμενα χορευτικά τραγούδια του Enrique Iglesias τύπου "I Like How It Feels" "I Like It" κτλ.


Και φτάνουμε στο φετινό Euro του 2012, το οποίο συνδιοργανώνει η Πολωνία με την Ουκρανία.


Το επίσημο τραγούδι του Euro 2012 είναι το "Endless Summer" και το ερμηνεύει η Γερμανίδα τραγουδίστρια Oceana, η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε με το τραγούδι "Cry Cry". To "Endless Summer" είναι ένα χορευτικό τραγούδι, το οποίο ήδη ακούγεται πάρα πολύ στις δύο διοργανώτριες χώρες και κυρίως στην Πολωνία, στην οποία έχει χτυπήσει #1 στα charts!


Εσείς ποίο ψηφίζετε σαν αγαπημένο σας? Ποιο πιστεύετε ότι εκπροσωπεί καλύτερα το ποδόσφαιρο και τη μεγάλη γιορτή του Euro?
Και επειδή από ένα θέμα που αφορά το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να λείπει και κάποιος ειδικός, που να γνωρίζει πολύ περισσότερα πράγματα για το Euro, ο Γιώργος Μπισσάρας του paikse-mpala-9.blogspot.gr κάνει μια guest εμφάνιση και μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το φετινό Euro!
λα τα βλέμματα του ποδοσφαιρικού κόσμου είναι στραμμένα στο Euro 2012 και όχι άδικα αφού στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας τα ματς που διεξάγονται καθηλώνουν τους θεατές! Ρωσία, Ελλάδα, Πολωνία, Τσεχία (Α' όμιλος), Γερμανία, Δανία, Πορτογαλία, Ολλανδία (B'όμιλος), Κροατία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία (Γ' όμιλος), Ουκρανία, Γαλλία, Αγγλία και Σουηδία(Δ' όμιλος), συναποτελούν τις εκλεκτές της διοργάνωσης και όλες δείχνουν διψασμένες για το βήμα παραπάνω. Τα μεγάλα φαβορί δίχως αμφιβολία θεωρούνται η Ισπανία,που γνωρίζει την πετυχημένη συνταγή, η Γερμανία, με την τρομερή μεθοδικότητά της, οι Αγγλία και Γαλλία,που δείχνουν αναγεννημένες καθώς και η Ρωσία που αποτελεί ιδιαίτερα δεμένη και ταλαντούχα ομάδα. Η Ελλάδα από την πλευρά της με χαμηλά το κεφάλι (μετά την απογοητευτική παρουσία της στο Euro 2008 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010) θα κυνηγήσει την πρόκριση στους 8, πράγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπέρβαση. Παρά όμως το καλό κλίμα που επικρατεί εντός γηπέδων η ατμόσφαιρα στο εξωαγωνιστικό κομμάτι είναι ανησυχητική. Πολύ πριν την έναρξη της διοργάνωσης έκρουε ο κώδωνας του κινδύνου σχετικά με φαινόμενα ρατσισμού με τον ζωντανό θρύλο της Άρσεναλ Σολ Κάμπελ μεταξύ άλλων να τονίζει πως ''πολλοί οπαδοί θα γυρίσουν σπίτια τους νεκροί''. Πιθανώς παρατραβηγμένη δήλωση,ωστόσο,δεν είναι τυχαίο το ότι οι οικογένειες των Τσάμπερλεϊν και Γούολκοτ (ποδοσφαιριστών της εθνικής Αγγλίας) δεν τους ακολούθησαν στην ευρωπαϊκή αυτή διοργάνωση. Επιπρόσθετα, μέχρι στιγμής ο απολογισμός των ζημιών μετράει μία έκρηξη σε τραμ, την απαγόρευση στους Ρώσους οπαδούς να φοράνε διακριτικά της χώρας τους, καβγάδες Ρώσων με Ουκρανούς και Πολωνούς φιλάθλους και ρατσιστική επίθεση σε παίχτες της εθνικής Ολλανδίας. Παρόλα αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοια περιστατικά σε Euro και κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου ,ίσως, οι επιθέσεις των αγγλικών, κυρίως, ΜΜΕ στις αρμόδιες Πολωνία και Ουκρανία να είναι σκόπιμες. Γιατί, μόνο ψίθυροι είχαν ακουστεί για τις οδομαχίες ανάμεσα σε Άγγλους και Γερμανούς θερμόαιμους στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε το 2006 η Γερμανία... Έτσι,διαφαίνεται πως η κριτική τους λαμβάνει χώρα με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά."



4 σχόλια:

  1. Gallia gia prwtathlitria Eurwphs! Mono to Campione aksizei ta alla de lene polla..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνω, Ισπανια για πρωταθλητρια Ευρωπης ή Ελλαδα, ακομα καλυτερα :P :P Καλα ειναι μωρε και τα υπολοιπα, το "Endless Summer" δε σ αρεσει?

      Διαγραφή
    2. Asto Niko emeines pisw! Spain kai ta muala sta mixer!

      Διαγραφή
    3. Τελικααα Ισπανιαααααααα :D :D :D

      Διαγραφή